El Mindfulness com antídot al tabaquisme

Un dia una persona molt propera em va dir “quan fumo em sento acompanyada, em fa sentir més forta.” I no sé per què, però alguna cosa em diu que no només li passa en ella, sinó que a tu també et passa. Intentes deixar de fumar, però sents tanta inquietud, sobresalt, agitació i estrès que la cigarreta sedueix la teva força voluntat i tornes a caure. Novament, et repeteixes que no tens autocontrol, que no tens autoestima, sóc incapaç d’estimar-me! Cada cop et vas odiant més i et vas jutjant a tal nivell que la teva cigarreta destrueix el teu cos i la teva veu destrueix el teu cos emocional.

Posar límits al consum de tabac per tu mateix/a, és a dir, SOL/A, és una tasca molt complicada, i en aquest article entendràs per què. Si realment vols deixar de fumar, i que sigui per sempre, necessites un acompanyament integral terapèutic. Quan deixes de fumar, sents sudoració, pàlpits i agitació corporal. Dit en termes tècnics: transites un síndrome d’abstinència gegant que dominar-ho és com pretendre obrir els ulls quan esternudes. Oi que no pots? Determinades funcions per molt que t’esforcis a evitar no depenen només de la teva força de voluntat. En qüestió de tabac, voler NO ÉS PODER (serveixi aquesta frase de pas per recomanar-te un gran llibre: “Voler no és poder” de  A. Washton i D. Boundy).

Primer de tot, i potser el més important que cal saber: tu tens una conducta addictiva, no ets un addicte. Cal que sàpigues que ets bona persona, no t’avergonyeixis de tu ni et jutgis, ni et castiguis ni et deixis humiliar. Ets digne d’estimar i ser estimat. Simplement és que has generat una conducta perjudicial que, amb ajuda, deixaràs de fer. I, el millor, si et deixes ajudar deixaràs de ser allò que pensaves que eres per ser el que realment ets.

Mai t’has preguntat perquè després d’anys de no anar amb bici pots pujar-te en una i pedalar com si fos ahir l’última vegada que vas muntar? Permet-me que t’expliqui com funciona el cervell d’un fumador@ així podràs entendre la complexitat de lliurar-se del tabac.

Què li passa al cervell quan fumes?

El que anomenem tabaquisme no deixa de ser un procés d’aprenentatge per recompensa. La nicotina i totes les substàncies de la cigarreta segresten el circuit de recompensa del cervell i el fan deixar de ser funcional, ho fan malbé. Com? En el procés de sentir i rebre plaer intervenen principalment les neurones del nucli accumbens que reben dopamina i en aquell moment l’amígdala avalua la recompensa prevista. La part prefrontal del cervell processa la informació, compara opcions i decideix lliurement la resposta que cal donar. Alliberada la dopamina, no està gaire temps entre neurones per equilibrar la balança entre plaer-normalitat, per això l’entrada dels inhibidors de dopamina.

En el cas de la nicotina, aquesta estimula directament les neurones productores de dopamina. A més, redueix els receptors naturals de la dopamina que es mantenen a nivells baixos fins i tot després d’un any de deixar de fumar. Aquesta funció és la que provoca que cada vegada necessitis consumir més quantitat de tabac.

No et converteixes en fumador d´un dia per l´altre. Hi ha gent que triga anys, i arriba un dia, en què l’abús del tabac travessa una barrera de no retorn, el cervell es fa malbé i perds literalment el control del consum.

Deixar de fumar no és un acte de voluntat; en matèria d’addiccions, voler no és poder. El consum regular i progressiu fa que un dia qualsevol la part prefrontal del teu cervell ja no compleix la seva funció de “filtre”, no pot calibrar ni sospesar, no pot triar què fer, està malmesa. Perds literalment el control de tota la part prefrontal, et quedes sense lliure elecció. Et trobes obligat/da a fumar, no tries fer-ho. Tens instal·lats automatismes i compulsivitats.

A més de tot això, es crea un condicionament, clau per consolidar el tabaquisme. La primera vegada que fumes, de forma inconscient, el teu cervell capta i registra els elements i les circumstàncies ambientals que envolten la situació de consum: un color, una olor, un soroll, un lloc -p.ex. bar o restaurant-. Tots aquests elements ambientals generen alhora una memòria procedimental que necessita el teu tàlem i el teu nucli cabdal. La memòria que utilitza el teu cervell per activar l’impuls de fumar és la mateixa memòria que utilitza perquè puguis anar amb bici fins i tot després que hagin passat 40 anys sense que t’hagis pujat a una. En captar qualsevol element ambiental, la teva dopamina promou el record inconscient associat a la recompensa (una cigarreta) i activa tot el necessari per poder rebre la recompensa, el premi -fumar una cigarreta-.

Entens ara per què et sents incapaç de deixar de fumar? En un estat normal, la teva escorça prefrontal calibraria quina resposta dona quan el teu cervell activa el record de plaer en el moment de fumar. No obstant, el consum gradual, regular i progressiu de cigarretes ha provocat que el teu cervell deixi d’actuar funcional i correctament i, per tant, aquesta part de la teva escorça prefrontal ja no compleix amb la seva funció de “filtre”.

Saps per què molta gent després de deixar de fumar s’engreixa? Doncs perquè només han tallat el consum, han tallat amb la conducta de fumar, però no han fet una feina terapèutica a fons i profunda, continuen tenint una conducta addictiva, només que ara la porten cap al menjar i no cap al fumar. Imagina’t que passa quan fan dieta… On porten la corrent del desig de “prendre”?

Després d’estar 1 any sense fumar, podré tornar a consumir de tant en tant alguna cigarreta quan surti de festa? M’encantaria dir-te que sí, però encara no conec cap exfumador que, després de recuperar-se i rehabilitar-se, pugui consumir només 1 cigar, només 1 i tornar cap a casa. Provar-ho? Potser el teu desig de posar-te a prova no és res més que un desig de consum camuflat d’una creença de que tu “controles”. 

Deixa que t’expliqui un gran secret: el Mindfulness com a tècnica et permet consolidar de manera real una rehabilitació del teu tabaquisme. Per deixar anar el tabaquisme no n’hi ha prou amb tallar el consum i punt. Tampoc no n’hi ha prou amb un abordatge cognitiu (de pautes mentals). Necessites molt més que això… Per recuperar-te del tabaquisme del tot i assegurar-te que no tornis a caure necessites un treball terapèutic profund. Encara que s’hi venguin mètodes ràpids i eficaços no existeixen, no és veritat. Requereix compromís, acompanyament terapèutic de base transpersonal i un treball integral (cos, ment, emocions, transcendència). Com has pogut comprovar, el tabaquisme és molt gran, tant que et fa caure una vegada i una altra i et fa emmalaltir en silenci. Creus que ets prou gran, poderós i omnipotent per guanyar la batalla?

Amb el Mindfulness amablement vas refinant la teva consciència i recuperant la teva llibertat d’elecció: el poder de triar. En vèncer el tabaquisme d’aquesta manera, et sents en equilibri, pau i et permet sentir emocions reals. Amb la teràpia Transpersonal, que inclou el mindfulness, transcendeixes el teu ego immadur i el transformes en un ego funcional, sa i conscient que et permet sortir del tabaquisme. No és el mateix ser abstemi que ser sobri.

Has provat un munt de tècniques i teràpies i encara segueixes aixecant-te amb ganes de fumar? Vols descobrir exactament per què fumes? Hi ha un camí per tornar a estimar-te i tornar a viure, pots deixar de sobreviure? Sincerament, jo he transitat el mateix camí i tota l’experiència i formació que tinc et pot ser molt útil per tornar a ser lliure. He transitat el tabaquisme i en un moment de la meva vida creia que tenia el control, fins que el vaig perdre del tot. No va ser fins que vaig accedir a la teràpia Transpersonal que em vaig poder rehabilitar del tabaquisme. El que jo anomenava control eren en realitat períodes d’abstinència. El que jo anomenava consums puntuals de cap de setmana, eren en realitat autèntiques recaigudes.

Junts traçarem el teu programa terapèutic a mida perquè deixis de fumar i, el més important, construeixis un nou Jo, una nova identitat conscient que et faci viure en un benestar permanent al marge de les circumstàncies que t’envolten. T’assistiré en totes les fases que necessites per deixar anar definitivament el tabaquisme. Escriu-me, et llegeixo:

Contacta amb mi per Whatsapp o Email blanca@blangio.com

Próximos

Talleres de Constelaciones

14 de Octubre

4 de Noviembre

23 de Diciembre

Centro Ehia
c/ Duquesa d’Orleans, 40