Els meus fills estan patint per la separació – Per un divorci conscient

Sens dubte, l’assumpte que encapçala la llista de preocupacions en una separació o un divorci són els fills. Moltes vegades segur que et dona la sensació que només és el teu fill@ el que vol que seguiu junts i tu, com a bon pare o bona mare, el que faràs és aguantar i seguir endavant amb la teva parella i el vostre vincle (sigui o no matrimonial) perquè, òbviament, “els fills primer” i si cal, tornes amb la teva ex-parella.

A tot això, li has d’afegir la culpa i els remordiments que et persegueixen allà on vagis. T’hauria encantat que funcionés i que fos com havies pensat i més ara, amb fills. Sembla impossible alliberar-se d’aquestes sensacions punxants de penediment per la separació i sentir-te culpable de tot. No és dolor, és més que això, és un sentir esquinçador de pèrdua, confusió, por i desprotecció.

El més curiós de tot és que per poder sortir d’aquest bucle emocional on ets, la teva ment se les apanya per buscar estratègies de protecció com, per exemple, donar les culpes sense filtre al teu “ex” pel patiment dels teus fills. No pares de pensar la quantitat de coses que el teu “ex” podria haver fet millor.

Que el teu fill pateix per la separació o el divorci és una veritat inevitable, el que cal veure és exactament per quin motiu pateix. Per a un nen, tu ets la seva figura principal d’aferrament a la vida, és la seva primera relació i la més important. Per al teu fill@, ets el subministrador de la seguretat, l’afecte, la protecció i l’aliment que necessita. Per tant, pel teu fill la ruptura es una greu amenaça, una situació de perill i farà l’impossible per tractar que no es trenqui la vostre relació, ha d’assegurar la seva supervivència. Fins ben finalitzada l’adolescència no tenim el cervell totalment desenvolupat (sobretot la part prefrontal), per això donem respostes amb menys racionalitat i lògica, ens movem més pel sentir i per les necessitats bàsiques a satisfer.

I davant d’això, què pots fer tu? Ajudar-lo a transitar el dolor per la ruptura, acompanyar-lo perquè pugui comprendre que és la solució òptima per a tots i, sobretot, no romandre en lluita amb tu i amb el teu “ex”. En tot cas, valora oferir-li ajuda terapèutica professional per assegurar-ne el seu benestar.

M’agradaria compartir-te un fet objectiu: s’ha estudiat que el que més perjudica el fill@ no és la separació o el divorci en si sinó veure i sentir els seus pares en una autèntica lluita de poder (durant i després de la separació o el divorci). Una separació conflictiva (o una convivència conflictiva) garanteix que entre un 70% i fins a 80% dels nens i nenes tinguin problemes emocionals permanents i trastorns en l’aprenentatge. Com veus, té poc a veure el patiment i el malestar del teu fill amb què visqueu o no junts, té a veure més amb la qualitat de la relació i com estan emocionalment els seus pares.

En conclusió, estiguis separat, divorciat o amb la teva parella, l’important per al teu fill@ (i per a tu, la teva parella i per a tots els que t’envolten) és que estiguis bé, que et sàpigues sostenir emocionalment, que et respectis i que t’estimis. No oblidis a més que el teu “ex” és, alhora, el pare o la mare del teu fill@ pel que si romans amb odi i ressentiment estàs privant el teu fill@ que s’acosti al seu pare o mare. Per què? Doncs per què amb el teu ressentiment i odi cap al teu “ex” li estàs dient implícitament si “vas amb el pare (o mare), em traeixes”. Et fa mal el que estàs llegint? Creus que això només passa als altres i a tu no?

No és tornar amb el teu ex el que garanteix que el teu fill deixi de patir. El teu fill deixa de patir quan veu uns pares que es respecten, que no es critiquen i que saben viure de manera responsable per cuidar-los.

El teu “ex” pot tenir una reacció difícil de gestionar. Tot i això, és interessant que abans de gestionar la seva reacció (sobre la qual tens menys capacitat d’influir) t’asseguris d’haver treballat la teva pròpia ombra (ego) ja que sinó incrementaràs la tensió, el conflicte i els errors. Per què? Doncs perquè projectes les teves pròpies ombres cap al teu “ex” i, encara pitjor, cap al teu fill@. El teu fill@ nota tot això, encara que no li diguis verbalment.

Et ve de gust provar un exercici breu, senzill i revelador? Pren 2 trossos de paper, en un escrius el teu nom i en l’altre el del teu fill@ (si en tens més d’un fill@, posa el nom del fill@ que creus que està patint més). Els disposes a terra com tu sentis. Després et poses a sobre del que posa el teu nom, tanca els ulls, respira amb normalitat. Pregunta’t: què sento respecte al meu fill? i deixa’t sentir tot el que vingui. Quan sentis que ja està, et col·loques a sobre del paper que porta el nom del teu fill. En posar-te al lloc del teu fill, permet-te sentir tot el que vingui, estigues obert al contingut, sense prejudicis. Què està sentin ara el meu fill@?

El millor llegat que li pots donar al teu fill és que et vegi feliç, en harmonia i en pau. Creu-me, m’he criat en una família totalment disfuncional, en conflicte, amb absència de respecte i amor veritable entre els meus pares. Jo vaig arribar a demanar als meus pares que es divorciessin perquè no suportava més aquesta convivència. Van seguir junts. Amb els anys i, per l’experiència de persones divorciades que conec, sé que el que assegura la tranquil·litat i la felicitat en els nens i nenes és que els seus pares siguin capaços d’estimar-se a ells mateixos, que estiguin serens, en calma i amb una actitud compassiva i responsable.

Sents que una part de tu vol perdonar i deixar anar el patiment i una altra segueix aferrada al ressentiment? t’obsessiona dia a dia veure el teu fill patir, distant i amb reaccions emocionals?

Jo et puc ajudar. Durant 22 anys he exercit com a advocada i sé que la solució no la dóna la llei, la dóna la sanació i el desenvolupament del teu món interior.

Blangio t’ofereix divorcis i separacions conscients. En què consisteix? Estiguis separat, divorciat o en procés, t’ofereixo un acompanyament terapèutic emocional (individual i/o de parella) així com una orientació legal del procés. Podem revisar que efectivament el divorci és la solució inevitable i, si ho és, treballar el teu món interior per aconseguir un procés de mutu acord. Si ja ets divorciat, t’acompanyo a construir el teu nou “Jo” perquè puguis tenir relacions conscients i no repeteixis la mateixa història. En tot cas, els teus fills tindran protegits els seus drets legals i emocionals.

Contacta’m per WhatsApp per agendar la teva sessió gratuïta informativa. Junts traçarem el teu mapa de sortida conscient. Creus que estaries llegint això sinó desitgessis una solució? Sinó desitgessis tornar a sentir-te en pau i feliç?

Contacta amb mi per Whatsapp o Email blanca@blangio.com

Próximos

Talleres de Constelaciones

14 de Octubre

4 de Noviembre

23 de Diciembre

Centro Ehia
c/ Duquesa d’Orleans, 40