La culpa: la teva nova parella després del divorci – Per un divorci conscient

Un dia arribes a casa i, sense més, la teva parella et comunica que ha conegut una altra persona, que ja no sent el mateix cap a tu i que et deixa. En aquest moment, tota la teva vida, el teu disseny vital, la teva arquitectura de la llar s’ensorra, cau com un castell de cartes. Sents que el teu cor s’encongeix com si t’estigués clavant punyals, es comprimeix el teu pit, l’estómac es tanca i ascendeix pel teu abdomen la sensació de nàusees, tremolor i una enorme angoixa, una sensació vital d’estar a la deriva, al buit .

L’angoixa i la solitud es converteixen en els teus nous llogaters. Han vingut per quedar-se i per recordar-te cada dia que si tu haguessis actuat diferent i haguessis estat diferent res del que ha passat hauria estat real. I quan et canses d’aquest “mantra”, el substitueixes per un altre que també sembla útil: tot va ser per culpa seva! 

En qualsevol cas, la culpa per davant sigui teva o de la teva parella, com si aquest constructe artificial anomenat culpa fos el responsable del teu tsunami emocional. Per dins et dius: “he de canviar el xip, he de netejar la meva ment per comprendre tot el que ha passat”.

L’experiència que sents quan algú d’un dia per l’altre et deixa per una altra persona i deixes de ser el nucli de la seva vida amorosa i sentimental és de les més intenses i disruptives que un ésser humà pot viure. Per què? Perquè sents l’abandó, el rebuig, l’exclusió i una enorme soledat vital. Com a ésser humà, busques 3 coses: seguretat, amor, sosteniment. Quan la teva parella et deixa, les 3 necessitats vitals les tens en escac mat. La teva experiència de divorci necessita ser vista, reconeguda, respirada i, sobretot: ACCEPTADA si no, seguiràs en peu de guerra i la culpa per endavant.

Necessites acceptar que les coses no són com haguessis volgut i, necessites deixar anar les creences en relació amb el paradigma d’una relació de parella. Els condicionaments de la teva família d’origen i de la pròpia societat intensifiquen més el teu dolor.

Deixa que t’expliqui una cosa. La culpa, la vergonya i l’orgull són emocions autoconscients, és a dir, les teves pròpies percepcions, els judicis, les valoracions i les crítiques construeixen l’emoció. La culpa compleix una funció: t’avisa que hi ha alguna cosa que has fet o dit que és contrari als teus valors, a la teva manera de fer, pensar i sentir. Així vista, és positiva ja que ens permet aprendre dels errors, evitar tornar-los a cometre i assumir la responsabilitat en el divorci. Fora d’aquest esquema mental, la culpa és tòxica ja que t’encadena i t’esclavitza fins a victimitzar-te tant que deixes de ser el que realment ets. I com que no pots sostenir aquest dolor tan profund, decideixes córrer un espès vel per tapar-ho tot. Com? Doncs amb justificacions, culpabilitzacions i molta hiperactivitat (tant mental com física) per evitar, tant sí com no, parar i sentir el dolor i veure la realitat tal qual és.

Aquesta culpa t’afusella amb missatges d’autocrítica (“si hagués fet això d’una altra manera” / “si hagués dit allò en aquell moment”); es una culpa que en algunes ocasions et tanca en aïllament i evasió de la vida, on no vols veure ningú ni parlar amb el cercle proper de persones. Fins i tot, aquesta culpa et porta a pensar i pensar en pensaments “bucle” sobre perquè t’ha passat a tu, com pot ser que no t’haguessis adonat abans, i la seva millor estratègia: fer-te sentir malament, has infringit la lleialtat familiar i social sobre com portar i viure una parella, sents que ets un fracàs per a la teva família i per a la societat. Per dins penses: “això no era una parella, ni una família! Com ho vaig poder fer!”

T’ensenyo ara una tècnica ràpida i simple que et pot alleujar en aquells moments contractius en què et sents presa de les teves emocions i, en especial, del soroll de la culpa. Adopta la postura de mans que veus a la imatge. Durant un minut ves alternant lleugers tocs amb la mà sobre el pit (esquerra/dreta). Ulls tancats i respiració normalitzada. Mentre ho fas, sostingues l’emoció de culpa que sents. Pots repetir l’exercici fins a 3 vegades seguides (3 sèries d’1 minut) i 2 cops al dia. S’anomena abraçada de papallona i forma part de la tècnica d’estimulació bilateral per reduir la intensitat d’estats emocionals molt contractius.

En una tesi doctoral del 2003, es va provar que la culpa afecta directament la salut física de la persona. A més, es va determinar que la culpa està intrínsecament lligada a la depressió, per això, després del tractament de moltes depressions on no es treballa el sentiment de culpa segueixen persistint els símptomes. Literalment es diu: «El malalt corporal i psíquicament sa es curarà molt abans que un altre pacient corporal que no estigui protegit per la sanitat mental.» I tu, què esperes per tractar les emocions vinculades al teu divorci?

Sents que vius des d’una culpa tòxica que et fa emmalaltir fins i tot per estats d’ansietat i depressió que t’impedeixen viure en pau? Tens por de no tenir mai més parella? Tens por de cometre els mateixos errors?

Jo et puc ajudar. M’he format en tècniques terapèutiques basades en l’Acceptació i la Compassió que et permeten alliberar i deixar anar el patiment i la culpa pel divorci. A més a més, tinc un programa especial d’educació en emocions pensat per dinamitzar la consciència i dotar de qualitat les teves relacions de parella. En 40 dies pots veure resultats reals.

A més, Blangio t’ofereix divorcis conscients. En què consisteix? Estiguis separat/da, divorciat/da o en procés, t’ofereixo un acompanyament terapèutic emocional (individual i/o de parella) així com una orientació legal del procés en tot el trajecte

Durant 22 anys he exercit com advocada i et puc oferir un acompanyament legal si així ho necessites, sigui assessorant els teus dubtes legals o planificant processos legals necessaris. Podem revisar que efectivament el divorci és la solució inevitable i, si ho és, treballar en el teu interior per aconseguir un procés de mutu acord. Si ja estàs divorciat/da, t’acompanyo a construir un nou “Jo” perquè puguis tenir relacions conscients i no repeteixis la mateixa història. T’acompanyo perquè puguis entendre que no va ser culpa teva.

Contacta’m per WhatsApp per agendar la teva sessió gratuïta informativa. Traçarem el teu mapa de sortida conscient. Creus que estaries llegint això sinó desitgessis viure sense culpa i estar en pau?

Contacta amb mi per Whatsapp o Email blanca@blangio.com

Próximos

Talleres de Constelaciones

14 de Octubre

4 de Noviembre

23 de Diciembre

Centro Ehia
c/ Duquesa d’Orleans, 40