Relació de parella i les Constel·lacions Familiars

T’explicaré un cas d’una acompanyant que ha vingut a Blangio Teràpia. Li vaig demanar que em deixés explicar la seva història per la reveladora que va ser la seva constel·lació familiar per a la resolució del seu conflicte de parella. Va venir a consulta perquè literalment “estic malament amb la meva parella, crec que el millor seria separar-nos, però tinc por d’estar sola: què serà de mi!”.

Ana (nom no real) porta amb el seu marit 24 anys junts, dels quals 19 en convivència marital. Cap dels dos va tenir prèviament una relació, es van conèixer des de molt joves. Aparentment (i així ella ho va dir el primer dia que em va conèixer) som “la parella idíl·lica”. Després de dir-me això, em va mirar, vaig sostenir el silenci i va explotar a plorar. Res més lluny de la realitat. La seva relació estava sent un pur patiment, retrets diàriament, exigències, “per què no ho fas això” “com pot ser que…” “ja està bé, sempre em deixes de banda” i un llarg etc de comunicacions inconscients. L’Anna tenia la sensació que per més que ella fes i canviés, els retrets i les recriminacions de la seva parella seguien igual (i així era). Principalment la seva parella li recriminava que “estàs poc per mi” “mai no et ve de gust donar-me afecte” “sempre em demanes més espai però jo t’estimo i et necessito”.

Després de tres sessions individuals de teràpia, va fer una constel·lació grupal que tenia com a objecte “la relació amb la meva parella”. Fins ara és una de les constel·lacions que més m’ha arribat al cor, per la seva simplicitat, la seva valentia i sobretot, pel desplegament de la foto de l’origen del seu conflicte: l’Anna buscava en la seva parella un pare que la protegís, sostingués i cuidés. Per la seva banda, el seu marit n’era dependent emocional per l’abandó que va patir de petit de la seva mare, per la qual cosa ell buscava que l’Ana fos la Mare que hagués desitjat i no va tenir. Així mateix, ell projectava tots els reclams que sol fer un nen a la seva mare, i els seus impulsos emocionals eren “pataletes” com els nens quan se senten desatesos. Per la seva banda l’Ana, va comprendre que el que va viure de petita condiciona directament la relació amb el seu marit i que lluny de ser-ne un tema personal, es converteix en un assumpte sistèmic de la família d’origen.

El marit de l’Anna li retreia i la criticava constantment perquè així ho va viure ell a la seva família. Quan et cries en famílies disfuncionals on criticar i intentar canviar l’altre és l’eix central de la relació passa que en lloc que acceptis incondicionalment els teus éssers estimats (fins i tot fills) el que fas és sotmetre’ls a una pressió constant perquè modelin el seu caràcter d’acord amb el que tu penses que han de ser. Aquesta actitud fa que la teva parella tingui por de manifestar els seus sentiments i pensaments, fins a obligar-lo a viure sol o sola i aïllat, divorciat. I si els teus fills es crien en l’imperi de la crítica i el perfeccionisme extrem, moltes vegades es converteixen en persones addictes a criticar els altres i que, per por de ser criticades o rebutjades pels seus iguals, renuncien a ser ells mateixos, a la seva autenticitat, a escoltar el seu propi cor, o acaben venent la seva ànima, els seus principis o el seu cos, per sentir-se aprovats. L’Ana lluitava contra ella mateixa per fer el que fos per ser acceptada pel seu marit, si bé, en realitat, l’Ana inconscientment buscava l’acceptació i l’amor del Pare. L’Ana va tenir un pare controlador, molt crític amb ella, perpetrador i que lluny estava de poder oferir a la seva filla un amor i pau interior. Moltes vegades t’autonegues les teves necessitats per complaure la teva parella, reforçant així el cercle viciós d’una dependència emocional.

Per estimar la teva parella necessites conèixer la teva història de vida, el teu vincle amb el pare i amb la mare. Només quan prens els teus pares i prens consciència de les “lleialtats ocultes” que t’envolten, et dones el permís per a la felicitat i l’amor conscient.

El marit d’Anna donava per fet que l’Anna li havia de complaure en tot, que li havia de donar tot el que ell li demanava i el que ell necessitava, sense més. Ell sentia el ple dret a rebre tot el que necessitava i a reclamar-li a l’Anna que fos ella qui el fes “feliç”. Això provocava a l’Anna una indefensió apresa: “per més que faci, mai no se sent satisfet, mai m’estima”, el mateix que sentia amb el seu Pare.

La constel·lació li va permetre a l’Anna mirar cap a dins, palpar la veritat de la seva infància i la qualitat del primer vincle afectiu que va tenir: l’enllaç amb el pare i amb la mare. Arran de la constel·lació, la relació va agafar un altre gir, una aroma de serenitat i de comprensió profunda que va permetre mirar-se com a adults i no ja com a nens. Amb la constel·lació l’Anna va poder veure el camí que necessita prendre per viure una vida tranquil·la i més moments de gaudi. Viure sense por de perdre. Va començar a palpar allò que és acceptar i sentir-se acceptada. Estar en pau.

Si a la teva relació sonen campanes de separació, et proposo fer una constel·lació familiar per prendre consciència de la realitat del que està succeint i poder donar una resolució al conflicte de la teva parella des d’un lloc cert i clar, no des d’un lloc confús. Obtindreu claredat, determinació, comprensió i una nova ruta d’accions a seguir.

Vols saber què passa en una constel·lació? Et convido que facis un breu exercici. Pren dos trossos de paper, en un poses el teu nom i en un altre el de la teva parella. Situa’ls a terra, posicionats com tu sentis. Un cop fet això, et poses dret sobre el paper que posa el nom de la teva parella, respires i et permets sentir què passa en obrir els ulls i veure el tros de paper que posa el teu nom.

Necessites donar una solució a l’estat actual de la teva relació de parella? Busques la teva felicitat i ser estimada des de la tranquil·litat i la pau? Amb les constel·lacions prens consciència del que està succeint i del camí a prendre per canviar. “Conflicte observat, conflicte resolt”. Un cop hagis constel·lat, veuràs el camí a seguir i els passos a prendre per viure en pau. T’oferiré eines conscients per a una sana comunicació i entesa de tu mateix i de la relació. Hi ha un abans i un després de constel·lar, accedeixes a un camí de consciència i amor en les relacions.

Escriu-me per WhatsApp a 655 624 863 o escriu-me a l’email blanca@blangio.com i t’informo dels meus tallers grupals i individuals. Si vols saber més sobre les constel·lacions, et convido a que vegis els articles i vídeos del meu bloc: Constel.lacions Familiars

Gràcies per fer-ho possible. Om shanti.

Contacta amb mi per Whatsapp o Email blanca@blangio.com

Próximos

Talleres de Constelaciones

14 de Octubre

4 de Noviembre

23 de Diciembre

Centro Ehia
c/ Duquesa d’Orleans, 40